Czym zastąpić cukier w wypiekach?


przepis na babeczki

Ciasta, ciasteczka, muffinki – uwielbiane na całym świecie wypieki dla wielu ludzi są ulubioną formą deseru, często też stanowią substytut drugiego śniadania czy też są formą nagrody za osiągnięcie jakiegoś celu. Każdy z nich jest słodki, bo zawiera w sobie biały cukier. Co, jeśli chce się go ograniczyć w diecie? Czy trzeba całkowicie zrezygnować z ich jedzenia? Nie, najważniejsze jest znalezienie substytutu.

Słodycz wypieku

Wszystkie przepisy na ciasta do pieczenia, jak i część przygotowywanych bez użycia piekarnika, podają wśród składników cukier. To samo będzie z innym rodzajem wypieków – przepis na babeczki również zaznaczy jego obecność. Cukier jest potrzebny, gdyż nadaje kolor wypiekom takim jak chleb, w przypadku ciasta drożdżowego potrzebny jest, gdyż stanowi pożywkę dla drożdży.

Jednak to właśnie biały cukier zdaniem WHO jest główną przyczyną wzrastającej fali otyłości wśród dzieci – od małego człowiek lubi to, co słodkie, a przecież dzieciom nie odmawia się tego, czego chcą. Zawsze trzeba pamiętać, że to może mieć przykre konsekwencje. Dlatego lepiej jest przygotować coś słodkiego we własnym domu i zastąpić biały cukier odpowiednim zamiennikiem. Dziecko dostanie wtedy coś słodkiego, rodzic jednak będzie ciut spokojniejszy, wiedząc doskonale, co pełni w wypieku rolę słodzika.

Dobre zamienniki

Zamienniki dla cukru białego to także słodziki pochodzenia naturalnego, które wykazują jednak większą słodycz w mniejszej ilości używanego proszku. Dodaje się ich mniej, a zarówno ciasta, jak i babeczki nie tracą niczego na swoim smaku.

Stewia

Popularnym substytutem dla białego cukru jest stewia – roślina jednoroczna, która jest nawet o sto razy bardziej słodsza. Na rynku spożywczym można znaleźć ją w formie proszku, pudru oraz jej suszone i mielone liście. Ze względu na słodycz wystarczy dodać jej zaledwie jedną łyżkę – najlepiej właśnie w formie proszku – by zastąpić ilość cukru podaną w przepisie.

Syrop klonowy

Dobro narodowe Kanadyjczyków również stanowi dobrą alternatywę dla białego cukru w wypiekach. Poza byciem naturalnym składnikiem syrop klonowy to również lek, który wspomaga pracę wątroby, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Sprawdza się także przy przygotowywaniu ciast na zimno.

Miód

Najbardziej znany i najczęściej wykorzystywany zamiennik cukru. Używając go, należy pamiętać o tym, że wpływa on na szybsze twardnienie ciast i ciasteczek, sprawia również, że są bardziej kruche. Miód wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, warto zaopatrzyć się w niego nie tylko na jesieni, by dodawać do ciepłej herbaty, ale mieć go przez cały rok i wykorzystywać właśnie do pieczenia słodkich wypieków.